FOREDRAG
Onsdag den 24. juli 2019, kl. 17.00
Bønnelyches pakhus i Nysted
Oplev foredrag af
Cand. mag. i kunsthistorie
Christine Marstrand
Foredragets titel er:
Inferno og spøgelsessonater.
Dramatiske havbilleder og musikalske dramaer.
Inferno og spøgelsessonater. Dramatiske havbilleder og musikalske dramaer.
Sveriges berømte og berygtede forfatter August Strindberg (1849-1912) gik ikke let igennem livet. Alene titlerne på mange af Strindbergs værker signalerer drama: Inferno, Ensom, En gal mands forsvar, Den farlige leg, Dødedansen, Spøgelsessonaten.
Strindberg betragtede først og fremmest sig selv som maler. Hans dramatiske havbilleder står som noget helt unikt i tidens nordiske kunst. De skildrer gennem elementernes rasen den ydre og indre turbulens og smerte, der kendetegnede hans liv og værk.
Også musikken spillede en stor rolle i Strindbergs liv. Han trakterede selv adskillige instrumenter, hans samlede sine venner til Beethoven-aftener, og til det uhyggelige drama Kronbruden komponerede han sågar en sang, hvori han forsøger at gengive historiens dystre stemning. I Strindbergs forfatterskab anvendes musikken ofte som betydningsbærende element, det gælder f.eks. musik af Beethoven, Bach, Mendelssohn, Schumann og Chopin.
Flere komponister har forsøgt at sætte Strindbergs dramaer i musik. Ture Rangstrøm skrev en opera baseret på Kronbruden i 1915, Wilhelm Stenhammar skrev musik til Et Drømmespili 1916, Aribert Reimann komponerede i 1983 en helaftensopera over Spøgelsessonaten, og Ned Rorem satte i 1965 musik til Frøken Julie.
Strindberg kaldte Beethoven Den største, som har lidt hele livet, og det er ingen tilfældighed, at den svenske forfatter spejler sig i netop denne komponist. Begge måtte de lide for at skabe stor kunst.
Bønnelyches Pakhus
Ny Østergade 14 4880
Det gamle pakhus skaber en stemningsfuld ramme om denne udstilling.
Huset, der er det gamle kornmagasin opført i 1851, lægger en smuk og stemningsfuld ramme om udstillingen.
Bygningen blev fredet 1954. i dag ejes bygningen af Nysted Bevaringsforening, der i 2010 startede en flertrins renoveringsindsats, som i dag har gjort pakhuset til et multifunktionelt møde- og udstillingshus.